This test covers:  DHCP, DNS, Routing, Network Troubleshooting, and general network exam topics.
Degree of Difficulty: Moderate


1. In the Sun TCP/IP model, the layer responsible for name resolution is:

a. Network
b. Application
c. Transport
d. Internet

Answer: d


2. A frame greater than the MTU is known as:

a. runt
b. overhead
c. jabber
d. fragment

Answer: c


3. Which command is used to print the "dhcp_network" file?

a. dhtadm -P
b. pntadm -P
c. pntadm --print
d. dhtadm -p
e. dhtadm --print

Answer: b


4. Which OSI layer is responsible of re-establishing interrupted connections?

a. Transport
b. Presentation
c. Network
d. Datalink
e. Application
f. Session

Answer: f
Session layer controls the interruptions in connections and if exist, they are re-established.


5. Which of the following is a correct way of adding a new network route?

a. route add net 192.168.2.0 192.168.1.1.1
b. route add -n 192.168.2.0 192.168.1.1
c. route add 192.168.2.0/24 192.168.1.1
d. route add -net 192.168.2.0 192.168.1.1

Answer: a
With route command you issue an "add" option, in order to describe the destination as a
network you add "net" argument and then the destination network; the gateway.


6. Changing /etc/nsswitch.conf can effect the behavior of which command?

a. /usr/sbin/ifconfig
b. /sbin/ifconfig

Answer: a
Be aware that there are two ifconfig commands. The two versions
differ in how they use name services. The /sbin/ifconfig is called
by the /etc/rc2.d/S30sysid.net startup script. This version is not
affected by the configuration of the /etc/nsswitch.conf file.
The /usr/sbin/ifconfig is called by the /etc/rc2.d/S69inet and
the /etc/rc2.d/S72inetsvc startup scripts. This version of the
ifconfig command is affected by the name service settings in the
/etc/nsswitch.conf file.


7. What is dynamic routing?

a. localhost contains a list that defines the available devices to forward packets
b. route forwarding to other devices is defined explicity until next reboot
c. there is an entry that defines to route all the traffic
d. routes and clients listen to broadcasts and try to determine the best paths
e. None of the above

Answer: e


8. What is a valid statement about a "port"?

a. Solaris does not use ports but sockets
b. There may be ports without associated processes
c. It is an upper-layer process
d. Every process need a port for proper functioning

Answer: c


9. The Command "netstat -i" displays the collisions and errors

a. True
b. False

Answer: a


10. True or False: In order to have name resolution applied in "netstat" outputs, you need "-n" option.

a. True
b. False

Answer: b
netstat's -n option displays the results in IP address not using name resolution.


11. You are required to build a class C network with at least 8 subnets and use the largest number of effective 
hosts per network. Which subnet mask do you use?

a. 255.255.255.240
b. 255.255.255.248
c. 255.255.255.252
d. 255.255.255.224
e. 255.255.255.192

Answer:  a
The subnet mask of 255.255.255.240 meets the requirements by providing 14 subnets and 14 hosts per subnet.  Here is 
how this is calculated:<br>


12. What will happen, if you put an entry as "nameserver 0.0.0.0" in /etc/resolv.conf?

a. DNS queries will fail
b. The local subnet will be queried for a Domain Name Server first
c. This line identifies the server itself
d. Nothing, it will just skip that line

Answer: c


13. Which services use UDP?

a. name
b. bootpc
c. netstat
d. biff
e. imap

Answer: a,b,d


14. Which of the following are link layer devices?

a. Hubs
b. Routers
c. Gateways
d. Bridges
e. Switches

Answer: d,e


15. Which command creates a "dhcp_network" file?

a. pntadmn -C
b. pntadm -c
c. dhcpadm -C
d. dhtadm -C
e. dhtadm -c

Answer: a


16. What is the hop-count limit of RIP?

a. 15
b. 10
c. 8
d. 16

Answer: a


17. Which netstat option displays a similar outpout to "arp -a"?

a. -l
b. -n
c. -nr
d. -p
e. -r

Answer: d


18. Routers within a subnetted environment use the __________ to route traffic between the individual subnets.

a. netmask number
b. network number
c. host number
d. extended network number

Answer: d


19. Which process looks for /etc/gateways?

a. in.routed
b. inetd
c. S72routed
d. in.gated

Answer: a


20. Looking at the "snoop" output below, which is/are not true? <br><br>
"host1.acme.com ---> host2.acme.com DNS R 57.184.12.64.in-addr.arpa. Internet PTR <br>
ads.web.aol.com"

a. This is a lookup for ads.web.aol.com
b. This is a reverse lookup request
c. Host1 looks up for 57.184.12.64
d. This is a request from host1 to host2
e. This is a reverse lookup by host2.acme.com 

Answer: a,c,d


21. A broadcast has a destination address of

a. All Zeros
b. All Ones
c. Zeros for the bits representing the network and ones for rest
d. Ones for the bits representing the network and zeros for rest
e. None of the above

Answer: b
A broadcast address is 255.255.255.255


22. ifconfig output "ffff0000" corresponds to?

a. 255.255.255.0
b. 255.255.0.0
c. 255.255.255.255
d. 255.0.0.0

Answer: b


23. Which startup option will cause in.routed to act as a router?

a. -R
b. -r
c. -q
d. -g
e. -s
f. -q

Answer: e


24. In a "snoop" output, what can be found together with "ARP R" string?

a. broadcast
b. A MAC address in xx:xx:xx:xx:xx:xx form
c. ?
d. who is xxx.xxx.xxx.xxx

Answer: b
First goes an ARP C asking for who is xxx.xxx.xxx.xxx? 
And reply comes in ARP R desired_IP, responding host's IP and the desired MAC address.


25. If you subnet a Class C network with subnet mask 255.255.255.252, how many effective subnets do you get?

a. 30
b. 2
c. 14
d. 6
e. 62

Answer: e
Here is how this is calculated: <br>
1. 255.255.255.252 in binary form is: 11111111.11111111.11111111.<b>11111100</b> <br>
2. The last octet steals <b>6 bits</b> (six 1's) from the host portion of the class C address. <br>
3. The formula 2^n - 2 = #ofsubnets can be used to calculate the number of subnets. 
   <i> &nbsp; &nbsp; (2^n = 2 to the power of n)</i><br>
4. Example 2^n - 2 &nbsp; = &nbsp; 2^6 - 2 &nbsp; = &nbsp; 64 - 2 = <b>62</b> subnets


26. Sun's TCP/IP Network Model Application Layer is a combined form of which 3 OSI layers?

a. Session
b. Transport
c. Application
d. Data Link
e. Presentation
f. Network

Answer: a,c,e


27. If the NIC (considering devic name as hme0) is operating at 100Mbps, what would be the output of "ndd /dev/hme link_speed" command?

a. high
b. 1
c. 100
d. 0

Answer: b


28. Which protocol is responsible for fragmenting data?

a. UDP
b. ARP
c. IP
d. ICMP
e. TCP

Answer: c


29. Which scripts starts "in.rdisc"?

a. S99rdisc
b. S72inetvc
c. S68inet
d. S71inetsvc

Answer: c


30. Which of the following prevents in.routed or in.rdisc from starting?

a. /etc/defaultrouter exists and not empty
b. System is configured for DHCP
c. /etc/notrouter exists
d. /etc/gateway exists

Answer: a


31. Largest amount of data that can be transmitted within a packet is called?

a. MTU
b. a payload
c. a runt
d. MSS
e. CSMA/CD
f. a jabber

Answer: a


32. Your network ID is 201.11.10.0 with 8 subnets. You want to use largest number of <b>hosts </b> per network. 
Which subnet mask do you use?

a. 255.255.255.192
b. 255.255.255.248
c. 255.255.255.224
d. 255.255.255.240

Answer: d
<br>  Here is how the answer was determined: <br>
1.  First, note that the network ID of 201.11.10.0 is a <b>Class C</b> address <br>
2.  Determine the <b>binary form </b> of each of the possible answers. <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.192 = 11111111.11111111.11111111.<b>11000000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.248 = 11111111.11111111.11111111.<b>11111000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.224 = 11111111.11111111.11111111.<b>11100000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.240 = 11111111.11111111.11111111.<b>11110000</b> <br>
3.  Determine the number of subnets, by using the formula 2^n - 2 (Where n is the number of 1's in the last octet) <br>
4.  Determine the number of hosts, by using the formula 2^n - 2 (Where n is the number of 0's in the last octet) <br>
<br> Here is an example, using the answer: <br>
1.  255.255.255.240 = 11111111.11111111.11111111.<b>11110000</b> <br>
2.  2^n - 2 = 2^4 - 2 = 16 - 2 = 14 subnets (Minimum requirement for subnet met) <br>
3.  2^n - 2 = 2^4 - 2 = 16 - 2 = 14 hosts (Maximum hosts per minimum number of subnets) <br>


33. What does "@" mean in a DNS configuration file?

a. Comment
b. Continuation of line
c. used for e-mail address of SOA administrator
d. zone or origin

Answer: d


34. Which of the following would not be a step for troblshooting RARP between a diskless client and RARP server?

a. run the snoop -v arp from a third system on the same network
b. check that the client hostname and IP address exist in the /etc/inet/hosts file on the server
c. Check that the in.rarp process is running on the client
d. Check that the client hostname and MAC address exist in the /etc/ethers file on the server

Answer: c


35. Which of the following is among the benefits of a LAN by Management point-of-view?

a. Resource Accessibility
b. Workgroup Sharing
c. Centralized Clients
d. Centralized Resources

Answer: d


36. Looking at the following command and results, which is true? <br><br>
host1# ping 10.12.10.1 <br>
ICMP Net Unreachable from gatewat host1 (192.168.1.10) for icmp from host1 (192.168.1.10)<br>

a. Default gateway is not defined
b. ICMP is not allowed at the network
c. NIC is down
d. NIC is not configured properly

Answer: a,c


37. Which file is used by the runtime daemon and administrative utilities to determine which name service to contact?

a. /etc/dhcpconfig
b. /etc/dhcp/default
c. /etc/dhcp.config
d. /etc/default/dhcp

Answer: d


38. What file is shown below? <br>

<img src="../Samples/Samples/networks.gif"> <br>

a. /etc/defaultrouter
b. /etc/netmasks
c. /etc/inet/hosts
d. /etc/inet/networks 

Answer: d
The purpose of /etc/inet/networks file is to associate a network name to a network number.  It looks similar
to /etc/inet/hosts, except for the IP address has only 3 octets; identifying the network number.

39. Which is not included in "sendmail.cf"?

a. Rule Sets
b. MDA Listing
c. Options
d. Macros
e. Aliases

Answer: e


40. Which holds priority in the routing algorithm?

a. Query is sent to default router
b. Routing table is checked for Network Number
c. The destination is checked for existence in the local LAN
d. Routing table is checked for IP number

Answer: c


41. What is the size of "preamble"?

a. 64 bits
b. 32 bits
c. 16 bits
d. 128 bits

Answer: a


42. What is a ONC+?

a. Solaris Open Source Windows Manager
b. Sun Microsystem's distributed services
c. Built-in Network Administration Tool
d. A name service very close to FNS

Answer: b


43. Which of the following are Distance Vector Protocols?

a. RIP
b. IS-IS
c. IGRP
d. OSPF

Answer: a,c


44. In order to see all RPC services running on a host, one can issue:

a. rpcinfo -u <server>
b. rpcinfo -p <server>
c. rpcinfo -a <server>
d. netat -a

Answer: b


45. Which command is used to manipulate NIS+ aliases maps?

a. aliasadm
b. nisbladm
c. nisaliases
d. nispladm

Answer: a


46. In order to "enable" an interface (open it with streams), which parameter is passed with "ifconfig"?

a. enable 
b. active
c. start
d. plumb

Answer: d


47. In order to troubleshoot DHCP, which command is appropriate?

a. snoop -o /tmp/dhcplog DHCPACK
b. snoop -o /tmp/dhcpsnoop dhcp dhcp
c. snoop -o /tmp/dhcplog
d. snoop -d /tmp/dhcplog

Answer: b


48. Which are not valid class types for DNS resource records?

a. ZONE
b. MKS
c. TST
d. ACL
e. SOA

Answer: a,b,d


49. Which file is used to determine network number and host number for a given IP?

a. /etc/inet/netmasks
b. /etc/hosts
c. /etc/inet/networks
d. /etc/iptable

Answer: a


50. dhcptab is managed by:

a. dhtadm
b. pntadm
c. dtadm
d. dhcpadm

Answer: a


51. In order to turn on TCP connection-tracing in inetd, which parameter is used?

a. -r
b. -c
c. -t
d. -d
e. -s

Answer: c


52. What is the term used for a LAN component that describes a device that serves as the center of a star-topology network?

a. Gateway
b. Concentrator
c. Hub
d. Repeater
e. Switch

Answer: c


53. The method of sending a collision signal to put nodes into a wait mode is known as:

a. back-off
b. back-out
c. token
d. back-alert
e. alert

Answer: a


54. How is lease negotiation performed by DHCP?

a. None
b. By dhcp_negotiate command
c. By static timeouts
d. By LeaseNeg Variable

Answer: d


55. Which of the following statements is/are not true about RPC?

a. Can be used with TCP
b. Ensures transport quality
c. RPC services use port 111
d. Can be used with UDP

Answer: b


56. What is the class reserved for multicasting?

a. A
b. B
c. C
d. D

Answer: d


57. What does a "!" mean in "traceroute" output?

a. The TTL value in received packet is <= 1
b. There is no response within 5 sec
c. The TTL value in received packet is <= 60

Answer: a


58. Which command clears the routing table?

a. route -f -f
b. route flush
c. route delete
d. route clear

Answer: b


59. In order to trace domain name lookups, which option should be passed to in.named?

a. -q
b. -d
c. -a
d. -t

Answer: a


60. Which RPC options provide statistics?

a. -a
b. -m
c. -s
d. -p

Answer:  b,c





